OnePlus modelleri Türkiyeye ne vakit gelecek
OnePlus modelleri Türkiyeye ne vakit gelecek

Çinli akıllı telefon üreticilerinin son bir kaç yıl içerisinde ehemmiyetli bir ivme yakaladıklarını söylesek sanırım pek de yanılmış olmayız. Çünkü 2016 verilerine baktığımızda, en çok telefon sevkiyatı gerçekleştiren 5 isimden 3’ünün Çinli üreticiler olduklarını görüyoruz. Elbette Apple ve Samsung’u bu kıyasta ayrı bir yere koymak gerekiyor. Her iki firma da akıllı telefon sektörünün en başından beri bu yarışın içerisindeler. Madalyonun diğer yüzüne baktığımızda ise, Çinli üreticilerin o kadar da uzun bir maziye sahip olmadıklarını görüyoruz. Bilhassa de OnePlus gibi firmalar. OnePlus modelleri ile kısa müddet içerisinde ehemmiyetli bir kullanıcı kitlesine ulaştı. Öyle ki Çinli üretici ilk aletini çıkardığında bir hayli mecra tarafından amiral gemisi katili olarak nitelendirilmişti. İlk OnePlus telefonunun bu şekilde lanse edilmesinin temel nedeni aletin teknik özellikleri itibariyle, piyasadaki bir hayli üst düzey telefondan daha iyi olmasıydı. Ayrı olarak ücret açısından da çok uygun bir yaftaya sahipti. Peki neden bu kadar yoğun alaka gören bir üretici, telefonlarını aynı Apple gibi küresel pazarda satışa sunmak yerine, yerel bazda ön tasarıya çıkmayı seçenek etti? İşte bu konuyu masaya yatırıyoruz.

Yerel bazlı satış taktiği

Çinli akıllı telefon üreticilerinin hemen hemen hepsinde aynı temel prensip hakim. Öncelikle yerel pazarda söz sahibi olmak istiyorlar. Diğer bir değişle, öncelikle kendi ülkelerinde bir kullanıcı kitlesi oluşturma peşindeler. Bu vaziyetin temel nedeni ise, Çin’in dünyanın en kalabalık nüfusa sahip ülke olması. Ayrı olarak Çin’deki akıllı telefon kullanım oranının, dünya vasatisinin üzerinde olduğunu da belirtelim. İşte bu nedenden dolayı birçok Çinli akıllı telefon üreticisi global pazardan önce, kendi ülkesini hedefe alıyor. Ne zaman ki kendi ülkesindeki pazarda amaçlanan rakamlara erişiyorlar, işte o zaman diğer ülkelerde de boy göstermeye başlıyorlar. Konumuza dönecek olursak, OnePlus’ın da diğer pazarlar için çabuk olmamasının temel nedeni bu diyebiliriz. Peki OnePlus modelleri ülkemizde ne zaman satışa sunulacak?

Öncelikli olarak Avrupa

OnePlus, her ne kadar popüler bir marka olsa da çok büyük imalat tesislerine sahip değil. Öyle ki Çinli üretici, OnePlus 5 modellerini vaktinde yetiştirebilmek için OnePlus 3T imalatını durdurma kararı almıştı. Natürel olarak imalat tesisleri ufak olduğu için stok sıkıntısı da oluşuyor. Zira OnePlus modellerine olan alaka sahiden çok fazla. Hal böyle olunca Çinli üretici küresel pazarda boy gösterme işini ileriki senelere erteliyor. OnePlus yetkilileri küresel pazara açılma ile ilgili verdikleri beyanatlarda, öncelikli hedeflerinin Avrupa olduğunu dile getirmişlerdi. Hali hazırda OnePlus modelleri, Amerika’da kimi bölgelerde satılmakta. Lakin Avrupa’da mevzubahis olduğunda, bu aletlerin o kadar da geniş bir pazar hacmine sahip olduğunu söylemek doğru olmaz. Lakin bir iki seneye OnePlus’ın Avrupa’da boy göstermesi çok da sürpriz olmayacaktır.

Peki ya Türkiye pazarı?

Açıkçası şimdiye kadar OnePlus’tan Türkiye pazarı konusunda somut bir izah gelmiş değil. Lakin Çinli üreticinin Avrupa pazarı ile beraber Türkiye’ye de girmesi pek de sürpriz olmayacaktır.

Çünkü ülkemizde OnePlus modellerini ciddi ciddi seven, takip eden ehemmiyetli bir kitle bulunuyor. Elbette Türkiye pazarındaki potansiyel, Çin’in 10’da 1!i kadar dahi olmayabilir. Ancak Avrupa’daki pek çok ülkeden daha fazla olduğu da inkar edilemez bir gerçek.

OnePlus modellerinin ülkemizde satışa sunulması, Samsung, LG, HTC gibi Android tabanlı aletlerin ücretlerinin düşmesinde de ehemmiyetli rol oynayacaktır. Çünkü 2000 TL’ye OnePlus 5 dururken, kimsenin gidip benzer özelliklere sahip aletler için 4000 TL vermesi pek de olası durmuyor.

948 kez görüntülendi. / 7 yıl önce eklendi.

Scroll