Ülkemizde İş sağlığı ve Güvenliği | https://www.firmasepeti.com

Ülkemizde İş sağlığı ve Güvenliği

Günümüzde meydana gelen iş kazaları, bunun sonucunda oluşabilen sakat kalma ya da ölüm olaylarından dolayı, bir hayli önemli duruma gelen iş sağlığı ve güvenliği konusu, iş yaşamında da bir ayrıcalık oluşturmuş durumdadır. İşçi Sağlığı ve Güvenliği olarak kısaltılan bu tanım, tüm çalışanların sağlığını ve can güvenliğini koruma amacı olarak yapılan uygulamalar ve incelemelerin, kanun ve yönetmelikler ile saglanması durumudur. Çalışma hayatında meydana gelen iş kazaları, meslek hastalıkları ve çalışma ve iş güvenliği, gerek insani ve toplumsal açıdan, gerekse ekonomik yönden çok önemli bir sorundur. Uluslararası Çalışma Örgütü ILO – (International Labour Organization) araştırmalarına göre iş yaşamında meydana gelen kazaların sadece ℅ 2’si korunması mümkün olmayan kazalar, ℅ 98’i genel olarak önlenmesi mümkün olan iş kazalardır.

İş sağlığı ve iş güvenliği tanımı ve kavramı, iş hayatındaki çalışanların can güvenliğini sağlamak, sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışması amacıyla alınan önlemler olarak anlaşılabilir. İş sağlığı ve güvenliği bilimi, işyerlerinde olan işin sorunsuz yürütülmesi ile ilişkili olarak oluşan tehlikelerden, personelin sağlığına zarar getirebilecek koşullardan korunma ve ilaveten, daha güvenli bir iş ortamı oluşturma amaçlı yapılan deneysel çalışmalar anlaşılmalıdır. Genel olarak iş sağlığı ve güvenliği bilimi, yalnızca çalışanı korumasını değil; iş yerini, bağlı kurum ya da kuruluşu ve işin meydana geldiği çevreyi koruma durumunu da kapsamaktadır.

İşçi güvenliği ve sağlığı konusunda gerekli durumları gerçekleştirmek için gereken araç ve gereçleri, talimatlarını da, işverenin omuzlarına yüklemektedir. Ayrıca, sorumlu işçi ve usta başlarına da belli görevler (bu görevi yapan görevli iş güvenliği uzmanı adıyla tanımlanır) getirilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği tanımı (bu tanımda iş güvenliği uzmanlığı kavramıda yer alır) , bilimsel anlamda tıp, hukuk, sosyoloji, psikoloji ve ekonomi alanlarını da içine almaktadır. İş sağlığı ve güvenliği adına temsil eden bir takım kanunlar da, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu, 506 sayılı SGK kanunu, Türk Ceza Kanunu, çevre mevzuatı, Türk Ticaret Kanunu, borçlar kanunu, sendikalar kanunu gibi kanun ya da mevzuatlar şeklinde sayılabilmektedir.

İş Güvenliğinin Önemi :
Ülkemizde ve dünyada meydana gelen hızlı sanayileşme ve teknolojik gelişmeler ile doğru orantılı olarak özellikle iş yerlerinde çalışan kişilerin güvenliği ile ilgili bazı sorunlar da açığa çıkmıştır. Bu sebeple bir takım önlemleri önceden alarak iş yerlerini güvenli hale getirmek gerekmekte olduğundan iş güvenliği oldukça önem kazanmıştır.

1325 kez görüntülendi. / 01-08-2016 eklendi.

  • Scroll