Kış geldi Hastalanmamak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kış geldi Hastalanmamak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

            Sonbahar aylarını tam anlamıyla yaşadığımız şu günlerde havanın standardı olmayan halleri bizleri sıklıkla hasta etmektedir. Özellikle son dönemde ani şekilde bastıran yağmur gibi yağışlar insanların hazırlıksız yakalanmaları durumunda hasta olmalarına neden oluyor. Ülkemizin de içinde bulunduğu karasal iklim kuşağında hemen her il son birkaç haftadır bu tarz hava şartları ile mücadele etmeye çalışıyor. İnsanlarımızın havanın şartlarını tam olarak tahmin edememesi ve yanlış adımlar atması, son yıllarda gittiğimiz her işletmede ve her köşe başında gördüğümüz hapşıran insanların sebebidir.

Sonbaharda Nasıl Giyinmeliyiz?

            Hemen her ilimiz bugünlerde oldukça serin sabahlara uyanmaktadır. Özellikle sabahları yaşanan serinlik, sabahın erken saatlerinde okullarına ya da işlerine gidenlerin yoğun bir şekilde hasta olmasına neden oluyor. Kış ayları ile kıyaslandığında çok daha fazla hastalanan insanlar özellikle bünyelerini bu mevsime hazırlama konusunda büyük sıkıntı çıkmaktadır. Ülkemiz insanlarının yaptığı en büyük hata işe ya da okula giderken erken saatin verdiği serinlik nedeniyle fazlaca kalın giyinmektir. Bu noktada hasta olmamak için altın kural kalın giyinmek değil kat kat giyinmektir çünkü havalar öğle saatlerine doğru giderek ısınmakta ve öğlen 2-3 sularından bahar havasına dönüşmektedir. Bu saatlerde yükselen sıcaklık kalın kazaklar ile işe giden kişilerin kaçınılmaz olarak terlemesine neden olur. Bu terin akşamüstü tekrar oluşan soğuk ile birleşmesinde kaçınılmaz olarak hastalık ortaya çıkar. Hâlbuki kalın giyinmek yerine üzerimize bir gömlek giyip onun üzerine hırka ya da kazak alsak hem sabahın ve akşamın soğuğundan korunmuş oluruz hem de öğle saatlerinde üzerimizdeki kazak ya da hırkayı çıkarıp gömlek ile terleme sorunuyla da hiç uğraşmamış oluruz. Hastalığın yegane sebebi olan vücut ısısının gün içinde değişimine bu tarz bir taktik ile alınacak önlemler bünyemizin kışa hazırlanmasında oldukça etkili olmaktadır.

Yaklaşan Kış Ayları

            Ülkemizin karasal iklimi hemen herkesin malumudur. Özellikle iç ve doğu Anadolu bölgelerinde yaşayan kişiler için yaklaşan kış ayları içerisinde birçok tehdit içermektedir. Özellikle geçirdiğimiz sıcak günlerin ardından kış aylarına geçiş süreci olan sonbaharın şu günlerinde hastalıklar oldukça artmaktadır. Kış aylarıyla kıyaslandığında çok daha fazla hastalık gözlenen bu ayların en olumsuz yanı herhangi bir standardı olmamasıdır. Gün içerisinde sabah oldukça soğuk bir havaya gözlerimizi açarken öğle vakitlerinde giydiğimiz kalın giysiler bizi terletmekte akşamüzeri ve akşam ise yeniden üşütmektedir. Vücudumuzun biyolojik düzeninin tamamen değiştiği sonbahar günlerinde yaşanacak hastalıkların önüne geçmek için birkaç ipucu verebiliriz.

Beslenme Alışkanlıklarımızı Nasıl Düzenleriz?

            Yaz aylarında bolca su tüketip genellikle az besin tüketmemizin etkilerini ortadan kaldırmak için bu aylarda beslenme alışkanlıklarımızı biraz daha değiştirmeliyiz. Özellikle soğuk havaların yaklaşması ile daha fazla enerji verici besin tüketmemiz gerekir çünkü yaz aylarında örnek vermek gerekirse; karpuz gibi meyvelerle geçiştirdiğimiz öğünler ile kışın sağlıklı bir şekilde ayakta kalmamız mümkün değildir. Vücudumuzun soğuk nedeniyle çok daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğu sonbahar ve kış aylarında özellikle sıcak içeceklerin tüketimine hız verip bir yandan da C vitaminli meyvelerle bağımızı sıklaştırmalıyız. C vitamini özellikle bu aylarda üşümemiz nedeniyle oluşacak herhangi bir nezle ya da grip gibi sorunların önüne geçmesi açısından oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra kış aylarında yapılan en büyük hata olan az su tüketmek vücudun dengesini tamamen bozmaktadır. Yaz aylarının aksine bu aylarda daha ılık ve hatta mümkünse sıcak suyun gün içerisinde 1.5 litre civarında tüketilmesi metabolizmamızın daha düzgün şekilde çalışmasını sağladığı için bizi her tür hastalıktan oldukça etkili bir şekilde korumaktadır.

 

865 kez görüntülendi. / 5 yıl önce eklendi.

Scroll